Onderstaand artikel geldt voor: Windows 7 , Windows 8.1

Veilige wachtwoorden

Algemene principes

Gebruik niet enkel woorden of cijfers. Wachtwoorden als 12345678, of Hofstraat, of Fred2430 zijn heel eenvoudig te achterhalen door computerprogramma's die door hackers gebruikt worden. Dergelijke programma's kunnen alle woorden en combinatie van woorden uit een woordenboek inlezen en dan gewoon proberen of er met een bepaald woord of combinatie van woorden en cijfers binnengedrongen kan worden.

Een betere methode is om bvb. een zin te maken die je makkelijk kan onthouden, bvb: 'Ik woon graag in 1020 Brussel'. Probeer in die zin letters en cijfers te hebben. Zet dan de eerste letter van elk woord achter mekaar: Iwgi1B
Je hebt dan al hoofdletters, kleine letters en een cijfer, maar nog geen speciale tekens. Het aantal karakters moet ook minstens 8 zijn. Dus: in ons voorbeeld veranderen we dan bvb. de tweede 'i' in een '!' en gebruiken we de volledige postcode: Iwg!1020B is dan een goed en sterk wachtwoord.

Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Als je hier klikt kan je controleren of je een goed wachtwoord hebt.

Gebruik ook meerdere wachtwoorden. Bvb. één voor je e-mailadres, één om te bankieren, en één dat je her en der op het internet gebruikt omdat websites je soms vragen om je te registreren en een wachtwoord op te geven.
De 2 eerste wachtwoorden zijn natuurlijk veel belangrijker dan de laatste en zullen ook moeilijker kunnen 'gehackt' worden omdat de computers daarachter door de band genomen zwaar beveiligd zijn.

Voor elke website een ander wachtwoord

Het beste systeem is natuurlijk dat waar je voor iedere dienst, website, enz. een uniek wachtwoord gebruikt. Als er dan met één van die wachtwoorden iets gebeurt dan is de impact beperkt tot die ene dienst of website.

Dat betekent natuurlijk dat je waarschijnlijk heel veel wachtwoorden zal hebben die je bijgevolg ook niet gaat kunnen onthouden.

Een oplossing daarvoor is een speciaal programma op je computer dat al die wachtwoorden bijhoudt (en desnoods zelf automatisch moeilijke wachtwoorden kan generen) en dat bij aanloggen ergens op het internet het juiste wachtwoord voor je gaat invullen.

Voorbeelden van dergelijke programma's zijn:

  • LastPass,
  • 1Password
  • KeePass
  • Dashlane

Voor al die programma's bestaan er ook app versies (sommige betalend) die je op andere apparaten (tablets, smartphone) kan gebruiken. De wachtwoorden kan je dan automatisch synchroniseren via een bestand op het internet (bvb. oneDrive) of een server van de fabrikant.

Meer informatie over deze programma's kan je vinden op de website van de fabrikanten/ontwikkelaars.